Biefstuk

Biefstuk is een indringende roman over een probleemgezin. Levi (de oudste dochter) probeert grip te krijgen op de werkelijkheid, ze neemt alleen niets van een ander aan en volgt haar eigen weg. Haar vader is labiel en weet zijn handen niet thuis te houden en daarbij heeft haar rokende moeder sinds haar zwangerschap geen aandacht voor haar twee andere kinderen. Daarnaast voelt Levi zich verantwoordelijk voor haar zusje Hanna, die lijdt aan anorexia. Door haar passie voor probeert Levi beter te begrijpen waar het in het leven om gaat.

Zo neemt zij de lezer vanaf de eerst bladzijde mee in haar belevingswereld. Het is juist de combinatie van Levi’s foto’s en de manier van vertellen van Eykelenboom die ervoor zorgt dat de foto’s een diepere betekenis krijgen. De foto’s uit Levi’s verleden tonen haar diepste geheimen en de problemen waarmee zij en haar familie worstelen. Zo vertelt een foto van een deur met een gat erin haar ervaringen met haar agressieve vader en een foto van Hanna’s ribben toont hoe Levi worstelt met de eetstoornis van haar zusje. De roman speelt zich af rondom een huis waarvan het fundament rot is, maar het verhaal is geschreven door een schrijfster die feilloos weet hoe ze de lezer moet raken. Het slot is verrassend: het hangt van de verbeelding van de lezer af hoe hij de slotscène interpreteert.

Uitgever: Prometheus
Auteur: Judith Eykelenboom
ISBN: 9789044629422
Prijs: € 19,95

MENU
WEET