Prima is perfect

Het boek P.R.I.M.A. is perfect van Astrid Davidszon bestaat uit een vijfstappenplan om van je perfectionisme af te komen. De vijf stappen zijn: Probleem herkennen, Resultaat bepalen, Inspiratie opdoen, de juiste Mindset en tot slot in Actie komen. Weet Magazine sprak schrijfster Davidszon bij haar thuis in Alkmaar.

Wat betekende perfectionisme voor jou? “Voor mij was het vooral dat ik niet mijzelf was, niet gelukkig, ik durfde mij niet bloot te geven en ik was altijd bezig een strijd te leveren om mezelf te bewijzen. Het was nooit goed genoeg. Ik was bezig alle ballen hoog te houden. In die tijd was ik druk met de zorg voor het gezin, het onderhouden van vriendschappen, een baan waar ik geen uitdaging in had, dingen tegen mijn zin in deed, mijn grenzen negeerde en faalangst had. Ik kreeg veel last van pijn in mijn schouder en arm, een pijn die niet weg wilde gaan. Uiteindelijk kwam ik bij een arbo-arts die mijn ogen opende. De arts wist mij uit te leggen dat je ook ziek kunt worden van te weinig of te weinig uitdagend werk (bore-out). Dat gecombineerd met alle ballen hoog houden zorgde er bij mij voor dat ik iets moest veranderen, wilde ik weer gezond worden en lekker in mijn vel zitten. Ik ben vervolgens met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren, een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering) in aanraking gekomen.”

Hoe heb jij geleerd om jouw perfectionisme los te laten? “De arts heeft mijn ogen geopend. Hierdoor begon voor mij het probleem herkennen (fase 1 uit het boek). Ik ben er vervolgens over gaan lezen en erover gaan praten met anderen. In deze periode heb ik veel gehad aan regressietherapie, hypnotherapie en ben ik mij gaan verdiepen in NLP. Ook heb ik toen mijn baan opgezegd en we besloten om met het gezin naar Italië te emigreren. Daar heb ik een jaar niet gewerkt en veel tijd besteed aan nog meer lezen over NLP. Ik heb ervaren hoe positief het voor mij was om die methodiek in de praktijk te brengen. Wat voor mij hielp, was niet alleen erover lezen, maar ook in actie te komen en dingen anders te gaan doen.”

Waarom wilde je het boek schrijven? “Ik wil met mijn boek mensen helpen die last hebben van hun perfectionisme. Dit door ze te inspireren met mijn eigen ervaringen, de oorzaken en gevaren te laten zien en vooral laten zien wat je zelf kunt doen om het aan te pakken.”

Hoe ziet jouw leven er nu uit? Het mooie is dat ik van mijn ervaringen mijn werk heb gemaakt. Ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik iets met mensen wilde doen en dat doe ik nu met ontzettend veel plezier. Zo ben ik voor mijzelf begonnen als coach, geef ik lezingen, begeleid ik zowel individuen als groepen en verken nu de online mogelijkheden om mijn ervaringen bekend te maken. Naast dat ik plezier in mijn werk heb, ben ik thuis ook veel makkelijker geworden, minder veeleisend en heb ik meer rust.”

Uitgever: Van Duuren Media, jaar 2016
Auteur: Astrid Davidson
ISBN: 9789462960312
Prijs: € 21,99

MENU
WEET