Innerlijke kritiek bij eetproblemen, op weg naar zelfacceptatie

Mensen die worstelen met hun gewicht of een eetstoornis, zijn vaak zelf hun strengste criticus. Daardoor belemmeren ze ook de oplossing van het probleem. Ze zoeken geen hulp omdat ze het ‘toch niet waard zijn’ of omdat het ‘toch niet lukt.’ Dit voelt vaak uitzichtloos, maar er is wel degelijk iets aan te doen! In het zelfhulpboek Innerlijke kritiek bij eetproblemen – Op weg naar zelfacceptatie laten experts Greta Noordenbos en Marieke ten Napel zien hoe je negatieve gedachten kunt herkennen én ombuigen. Met als resultaat dat je positiever leert denken over jezelf en je lichaam.

Innerlijke criticus
We hebben allemaal een innerlijke criticus: een stemmetje dat ons vertelt of het verstandig is om iets te doen of juist te laten. Heb je problemen met je gewicht of met eten, dan is die kritische stem vaak erg aanwezig. Gedachten als ‘Ik ben een zwakkeling’ of ‘Het lukt me toch niet’ voeren de boventoon. En hoe strenger je wordt, hoe vaker ze zich laten horen. Al gauw kom je in een neerwaartse spiraal terecht waar je heel lastig weer uitkomt. Maar gelukkig is het niet onmogelijk, aldus Noordenbos en Ten Napel. En dat begint met de realisatie dat de gedachten die je hebt niet gelijk zijn aan wie je bént.

Een kwestie van afleren
Vaak weten we wel dat bepaalde gedachten niet realistisch zijn, maar voelen we het nog niet zo. Het veranderen van gevoelens duurt namelijk veel langer dan het veranderen van wat je weet. Maar oefening baart kunst, zo laat dit fijne zelfhulpboek zien. Want wat je ooit is aangeleerd, kun je ook weer afleren, zo betogen de auteurs. Je leert onder andere hoe je aardiger voor jezelf kunt zijn, hoe je je kunt verweren tegen negatieve gedachten en hoe je positieve gedachten kunt ontwikkelen over je lichaam en je eetgedrag.

Positiever zelfbeeld
In dit boek, dat heel overzichtelijk is opgezet, geven de auteurs de lezer inzicht in de problematiek en bieden talloze beproefde oefeningen aan. Die oefeningen zijn heel verschillend van aard en geven de lezer zo de mogelijkheid om de oefeningen te kiezen die het best bij haar of hem passen. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met huiswerk voor de volgende week. De opdrachten moedigen de lezer aan tot zelfreflectie en om de verkregen inzichten en oefeningen in de praktijk te brengen. Wie met het boek aan de slag gaat, leert daardoor minder last te hebben van innerlijke kritiek en positiever over zichzelf denken.

(bron: uitgeverij Boom)

Uitgever: Boom, jaar 2017
Auteur: Greta Noordenbos & Marieke ten Napel
ISBN: 9789021529905
Prijs: € 22,95

MENU
WEET