Liefde in Wonderland

Riekje Boswijk-Hummel noemt de wereld van therapie en training ‘Wonderland’. Alles wat er in Wonderland gebeurt, wordt in dit boek besproken. Zo is een terugkerend thema van het boek de liefde en hoe deze wordt opgevat in Wonderland. De auteur schrijft dat de behoefte aan aandacht en genegenheid vaak erg groot is in de relatie tussen cliënt en therapeut/helper.

Het boek bestaat uit zeven hoofddelen, die weer onderverdeeld zijn in hoofdstukken. Soms om – schrijft de auteur de zaken wat ingewikkeld, en kan het wat verwarrend overkomen. De auteur beschrijft haar eigen ervaringen als cliënt én als therapeut. Ze is daarbij heel open en geeft veel voorbeelden. Leuk om te lezen! Overdracht is een soort van verliefdheid op de ‘ideale therapeut’. Dit leidt vaak tot teleurstelling of verwarring. De auteur kiest voor een uitleg van overdracht in een therapeutische setting.

Ze beschrijft wat er gebeurt en wat er fout kan gaan in de relatie tussen cliënt en helper. Ze bespreekt wat overdracht precies is en hoe ‘positieve en negatieve overdracht’ kunnen ontstaan, en welke fases je doorloopt voor een gezonde groei naar onafhankelijkheid. Het kan erg herkenbaar zijn voor iemand met een eetstoornis, die zich begeeft in de wereld van hulpverlening. Ook worden bepaalde karaktereigenschappen besproken die kunnen passen bij een eetstoornispatiënt. Het doel van dit boek lijkt te zijn hoe snel je last kunt krijgen van overdracht, en hoe hiermee om te gaan.

Het boek is voor iedereen die psychische klachten heeft, het moeilijk vindt om te gaan met relaties en die zich in de wereld van de hulpverlening (Wonderland) begeeft. Liefde in wonderland is mooi geschreven, er is veel begrip voor behoeften en er wordt ingegaan op achterliggende gedachten van bepaald gedrag.

Uitgever: Toorts B.V. jaar 2000
Auteur: Riekje Boswijk-Hummel
ISBN: 9789060207567
Prijs: € 23,-

MENU
WEET