Eetstoornissen als dwaalspoor

Duizenden jaren geleden werden ronde vormen en de vrouwelijke intuïtie geëerd en bewonderd. Tegenwoordig is een van nature mannelijke, rechtlijnige vorm en denkwijze het ideaal geworden. Anita Johnston, klinisch psychologe, geeft een uitgebreide beschrijving van dit veranderingsproces en de invloed ervan op het ontstaan van eetproblematiek.

Aan de hand van mythen, sprookjes en volksvertellingen word je uitgedaagd om bij jezelf na te gaan wat de oorzaak is van je verstoorde eetgedrag en waar voedsel eigenlijk voor staat. Ook legt de auteur uit hoe dromen inzicht kunnen verschaffen en wat de rol van de menstruatiecyclus is. Ze reikt verschillende vaardigheden aan om gezonder met voedsel te kunnen omgaan, zoals het leren herkennen van honger en verzadiging. Afsluitend zijn drie ervaringsverhalen opgenomen die een welkome verduidelijking zijn van het gehele genezingsproces.

De theorie kan soms zweverig overkomen, maar geeft tegelijkertijd een andere en boeiende kijk op verstoord eetgedrag. Je kunt merken dat het boek vertaald is uit het Engels door bepaalde woordkeuzes. Toch leest het makkelijk weg en biedt het interessante inzichten, óók voor vrouwen zonder eetstoornis.

Tekst: Tineke Kuipers

Uitgever: Altamira-Becht, jaar 2006
Auteur: Anita Johnston
ISBN13: 9780936077369
Engelse titel: Eating in the light of the moon

MENU
WEET