Vals alarm

In Vals alarm slaagt de schrijver erin om je te laten invoelen hoe het is om dwang te hebben. Met zijn kennis als psychiater én ervaring als patiënt, vertelt hij op uitvoerige wijze over de werking van verschillende soorten dwang en wat je eraan kunt doen. Het gaat over (on)zekerheid en twijfel, over kansen en risico’s nemen: ‘Een tekort aan feiten is het probleem niet. Je mist vertrouwen.’
Ter verduidelijking gebruikt hij voorbeelden van zijn patiënten, laat hij zijn vrouw aan het woord over haar ervaring met zijn dwang en vertelt hij open en eerlijk over zijn eigen obsessieve onrust als iets ontbreekt – een gevoel van ondraaglijk verlies. Duidelijk blijkt hoe groot de lijdenslast en hardnekkigheid van dwang is en hoe het een ‘normaal’ leven in de weg kan zitten.
Het boek is helder en geestig geschreven, wat het – ondanks een uitgebreide theoretische beschrijving – goed leesbaar maakt. Informatief, inzichtelijk en compleet. Kortom: een aanrader voor iedereen die op een luchtige manier dwang beter wil begrijpen.

Tekst: Tineke Kuipers

Uitgever: Uitgeverij Lucht, jaar 2017
Auteur: Menno Oosterhoff
ISBN: 978-94-917-2968-3
Prijs: € 22,50

MENU
WEET