Greta Noordenbos – een eetstoornis overwinnen, kan dat?

Dr. Greta Noordenbos – Een eetstoornis overwinnen, kan dat? De nieuwste antwoorden op vragen over kenmerken, achtergronden, behandeling en herstel

Greta Noordenbos heeft diverse artikelen en boeken over preventie en herstel van eetstoornissen geschreven. Ze werkt op de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden en is expert op het gebied van eetstoornissen.Dit boek is bedoeld voor zowel behandelaars als cliënten en hun familie, partners en vrienden. Het geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek antwoord op de meest gestelde vragen over behandeling en herstel van een eetstoornis.

Ik heb verschillende boeken van Greta Noordenbos gelezen en ben erg blij dat ik ook dit boek mag recenseren. Wat ik prettig vind aan haar boeken, is dat ze zo overzichtelijk zijn. Als je te maken krijgt met een eetstoornis, komt er ontzettend veel op je af.
Zeker als het allemaal nieuw voor je is, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Toen ik tien jaar geleden voor het eerst in behandeling ging voor mijn eetstoornis, had ik behoefte aan duidelijkheid: een compact boekje wat me wegwijs maakte. Dat kon ik toen niet vinden, maar nu is het er gelukkig! In 130 pagina’s maakt Greta Noordenbos inzichtelijk wat belangrijk is om te weten. Geen lange lappen tekst vol met jargon, gewoon kort en krachtig.

Hoofdstuk 1 beschrijft de kenmerken van eetstoornissen: anorexia, boulimia, eetbuistoornis, de ontstaansleeftijd, overgang van de ene naar de andere eetstoornis, verschillen en overeenkomsten. Hoofdstuk 2 gaat over risicofactoren, gevolgen en motivatie.
Hoofdstuk 3 bespreekt de behandelmogelijkheden: afhankelijk van de situatie zelfhulp, internet, ambulante, dagklinische en klinische behandeling. Ook de kaders rondom sondevoeding en gedwongen opname worden besproken, en de behandeling van comorbiditeit (het hebben van verschillende stoornissen tegelijk). Er wordt stilgestaan bij ouders, partners en andere naastbetrokkenen en hun rol binnen de behandeling.
Hoofdstuk 4 legt doel en inhoud van de behandeling uit. Het maakt inzichtelijk welke therapieën er zijn en wat ze inhouden. Medicatie wordt ook besproken.
Het laatste hoofdstuk, hoofdstuk 5, gaat over herstel. Hoe lang herstel duurt, hoe groot de kans op volledig herstel of juist terugval is en wat je kan doen om de kans op herstel te vergroten.

Greta Noordenbos baseert zich op een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek. Twintig pagina’s aan bronvermelding onderbouwen het verhaal wat ze uiteenzet. Ik kan over dit boek heel kort zijn: mijn familie, vrienden en ikzelf wachten al tien jaar op een goed naslagwerk, en nu is het er! Ook voor iedereen die als hulpverlener werkt met eetstoornissen: dit boek moet je, vind ik, gewoon gelezen hebben.

Helder geschreven, met zo min mogelijk vaktaal, toegankelijk voor iedereen. Een topper. 

MENU
WEET