Mannelijke fitnessers vaker verstoord lichaamsbeeld en eetproblemen

Mannen die regelmatig in de sportschool te vinden zijn, hebben vaker last van een negatief lichaamsbeeld en eetproblemen dan mannen die niet naar de sportschool gaan. Daarnaast is de kans groter dat zij een eetstoornis ontwikkelen. Deze conclusie stelden onderzoekers van Bond University in Queensland. 

Het aantal mannen met eetstoornissen neemt jaarlijks toe. Drie Australische onderzoekers uit Queensland deden onderzoek naar het verschil in lichaamsbeleving en eetproblemen tussen mannen die wel regelmatig fitnessen en mannen die niet naar de sportschool gaan.  De resultaten geven weer dat fitnessfanaten ontevredener zijn over hun lichaam en vaker problemen hebben met eten. Zij vertonen daarnaast ook meer symptomen die voorboden kunnen zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis, zoals een verstoord lichaamsbeeld. De onderzoekers bevelen gezondheids- en fitnesscentra aan om zich te verdiepen in deze symptomen en waakzamer te zijn op afwijkend gedrag.

Stapleton, P., McIntyre, T. & Bannatyne, A. (2014). Body Image Avoidance, Body Dissatisfaction, and Eating Pathology: Is There A Difference Between Male Gym Users and Non-Gym Users? American Journal of Men’s Health.

MENU
WEET