Verschillende eetstoornissen

Een eetstoornis kan zich op verschillende manieren uiten en komt voor onder alle bevolkingsgroepen, leeftijden en genderidentiteiten. De DSM onderscheidt verschillende eetstoornissen, maar daarnaast kunnen ook mengvormen bestaan of eetproblemen die niet onder de categorieën in de DSM vallen.

Lees hierover verder op de pagina Hoe herken je een (beginnende) eetstoornis bij jezelf. Hieronder volgt een korte omschrijving bekende eetstoornissen (op alfabetische volgorde):  

Eetstoornissen in de DSM

Anorexia nervosa

Bij deze eetstoornis eet je te weinig voor wat je lichaam nodig heeft. Hiermee onderdruk je het natuurlijke hongergevoel van je lichaam. Het betekent vaak dat je afvalt, je moe voelt, maar soms ook heel sterk omdat het lukt om weinig te eten. Misschien compenseer je dat wat je eet door over te geven, te sporten of andere manieren om het voedsel en de energie weer snel kwijt te raken. 

ARFID (vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis)  

Wanneer je deze eetstoornis hebt, vermijd je bepaalde soorten voedsel. Meestal is er geen focus op afvallen of gewicht, maar speelt er een angst voor wat bepaald soort eten met jouw lichaam doet. Soms is er een lichamelijke oorzaak aanwezig (zoals niet goed kunnen slikken). Ook kan deze eetstoornis samengaan met autisme. 

Binge Eating Disorder 

Dit wordt ook wel een eetbuistoornis genoemd. Je eet in korte tijd veel voedsel zonder echt te proeven. Je kan ervaren dat je geen controle hebt over de situatie en je gewicht kan toenemen als gevolg van de eetbuien, dit kan een gevoel van schaamte, zwakte en zelfverwijt oproepen. De eetbuien komen veelvuldig voor en gaan gepaard met onderliggende psychische problemen.  

Boulima Nervosa  

Bij Boulimia Nervosa spelen eetbuien ook een rol. Anders dan bij BED compenseer je de eetbuien door over te geven, veel te sporten of laxeermiddelen te gebruiken. Een eetbui roept veel gevoelens op, zo kan je je schuldig voelen na een eetbui. 

Ongespecificeerde voedings- of eetstoornis

Het komt ook voor dat niet alle klachten passen bij één van de genoemde eetstoornissen. Dan kan de diagnose ‘ongespecificeerde voedings- of eetstoornis’ worden gesteld. Dus ook wanneer je jezelf of iemand in jouw omgeving niet geheel herkend in de omschreven eetstoornissen is het verstandig om hulp te zoeken. 

Pica

Bij deze eetstoornis eet je producten die niet geschikt zijn als voedsel, zoals klei, verf, papier of sigarettenas. Bij Pica draait het vaak niet om gewichtsverlies. Naast niet-eetbaar voedsel eet je ook ‘gewoon’ voedsel. Het consumeren van producten die niet bedoeld zijn als voedsel, kan leiden tot grote lichamelijke problemen. 

Ruminatiestoornis 

Bij een ruminatiestoornis kauw en slik je eten door, maar laat het vervolgens weer terugkomen in je mond. Dit kan als gevolg een groeiachterstand of gewichtsverlies hebben.  

Eetproblemen die niet opgenomen zijn in de DSM 

Nachteten (NES)

Bij nachteten wordt vindt het grootste deel van de voedselinname plaats na het avondeten. Hierbij is geen sprake van eetbuien, er wordt op een normaal tempo gegeten.

Orthorexia Nervosa 

Wanneer je Orthorexia hebt ben je veel bezig met wat je eet. Je wil zo gezond mogelijk eten en bent hier op een dwangmatige manier mee bezig. Het gaat in eerste instantie niet om het willen afvallen zoals bij Anorexia Nervosa, maar om een grote behoefte om gezond te willen leven. 

Spierdysmorfie 

Bij deze aandoening ben je vooral bezig om zoveel mogelijk spieren op te bouwen. Dit kan een obsessie worden waardoor je verslaafd raakt aan het kweken van spieren en de focus op een (ongezond) eetpatroon dat daaraan bijdraagt. 

Er is vaak overlap tussen de eetstoornissen. Zo kan het zijn dat je je in verschillende eetstoornissen deels herkent, maar niet heel duidelijk in één enkele omschrijving. Dit is ook reden om op zoek te gaan naar hulp. Twijfel je en wil je graag anoniem praten met een ervaringsdeskundige neem dan contact op met de WEET-hulplijn.  

MENU
WEET