Lotgenotencontact

Lotgenoten

Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het zijn dat je je eenzaam en onbegrepen voelt. Voor de mensen in jouw omgeving is het moeilijk om te begrijpen hoe jij je voelt. Daarom kan het prettig zijn om contact te zoeken met lotgenoten, mensen die ook ervaring hebben met een eetstoornis. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit contact te vinden. Zo zijn er online platforms en fora waar je anoniem berichten kunt delen of kunt chatten met een ervaringsdeskundige. Als je meer behoefte hebt aan een ‘echt’ contact zijn er verschillende inloophuizen waar je terecht kunt. In deze inloophuizen worden regelmatig activiteiten georganiseerd; informatief of juist om te ontspannen. Ook voor naastbetrokkenen kan lotgenotencontact helpend zijn. Verschillende van de onderstaande organisaties bieden ook mogelijkheden om in contact te komen met andere naastbetrokkenen. 

WEET Hulplijn

Via de WEET hulplijn kun je anoniem praten met een ervaringsdeskundige of naastbetrokkene. De hulplijn biedt een luisterend oor aan mensen met een eetstoornis én hun omgeving (bijv. een partner, vriend, familielid, werkgever of docent). De hulplijn is open voor iedereen, onafhankelijk van het soort eetstoornis. Heb je behoefte om je eigen ervaringen te delen of wil je een vraag stellen? Vermoed je bijvoorbeeld een eetstoornis bij jezelf of iemand in je omgeving? Of wil je het gesprek aangaan maar weet je nog niet zo goed hoe? Met al deze zaken kun je terecht bij onze hulplijn.

Inloophuizen

Verspreid door het land zijn verschillende inloophuizen voor mensen met een eetstoornis én hun naasten. Het doel is mensen met een eetstoornis motiveren, coachen en begeleiden in de strijd tegen de eetstoornis. Het team bestaat in de regel uit ervaringsdeskundigen die een luisterend oor kunnen bieden en jou vanuit hun eigen ervaring kunnen steunen. Deze inloophuizen werken samen met WEET onder de naam InterEsse.

Online platforms

  • Proud2Bme is sinds 2009 de grootste online hulpsite van Nederland en België. De site is er voor iedereen die problemen heeft met zelfbeeld, eten en aangrenzende problematiek. Op Proud2Bme worden dagelijks meerdere nieuwe artikelen en blogs geplaatst over eetproblemen, gezond eten, fashion, beauty, lifestyle en over jezelf accepteren zoals je bent. Via het forum en de chat kun je in contact komen met lotgenoten en steun krijgen van ervaringsdeskundigen en professionals. Kijk op de website voor meer informatie.
  • Ikookvanmij is een online ontmoetingsplek voor mensen met alle vormen van een eetstoornis, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, bing eating disorder (BED), en alle varianten daar tussenin. Dit forum is er voor álle mensen. Ook als je nog niet helemaal toe bent aan herstel, maar wel nieuwsgierig naar een leven zonder eetstoornis, mag je deelnemen aan dit forum. Kijk op de website voor meer informatie.

InterEsse

InterEsse is een samenwerkingsverband tussen organisaties die vanuit ervaringsdeskundigheid op een laagdrempelige manier hulp aanreiken aan lotgenoten met eetstoornisproblematiek en hun naasten. Patiëntenvereniging WEET is voorzitter van InterEsse en deelnemende organisaties brengen vanuit eigen visie en missie inbreng in de vergaderingen. Zodat krachten kunnen worden gebundeld en netwerk kan worden gedeeld. Kijk voor meer informatie over InterEsse onder Wat is WEET.

MENU
WEET